Houtskeletbouw

Met hout bouwen word al heel lang gedaan maar is Nederland en België nog niet ingeburgerd. Met hout bouwen kennen we voornamelijk uit landen als USA, Canada, Duitsland en de Scandinavische landen maar kan ook heel goed hier toegepast worden. Gezien de CO2 problematiek en de klimaatveranderingen kan met hout bouwen hier een grote rol van betekenis spelen.
Hout is een hernieuwbaar bouwproduct, bomen worden gekampt en hiervoor worden weer jongen bomen aangeplant (volgens regels van gecertificeerde bos beheren, bijv. Pefc of Fsc). Hout kan CO2 opslaan, in tegenstelling tot bouwen met beton. Het maken en bouwen met beton realiseert bijvoorbeeld in een uitstoot van CO2.
Door juiste keuzes te maken in het gebruik van materialen kunnen we er dus voor zorgen dat onze CO2 uitstoot verminderd kan worden en ervoor zorgt dat we een lagere energie behoefte krijgen of zelfs onze woningen energie neutraal kunnen maken.

Houtskeletbouw is een bouw methode waarbij de dragende structuur is gemaakt in hout. Meestal worden wanden als raamwerken aan de binnenzijde voorzien van een beplating (OSB is hier een veel gebruikte beplating) die als luchtdichte laag gebruikt word. Daarnaast heeft deze beplating een constructieve functie ook wel schijfwerking genoemd. Aan de buitenkant komt dan bijvoorbeeld houtvezel isolatie plaat en de holle ruimte van de wand kan opgevuld worden met een isolatie (hiervoor kan een cellulose of houtvezel isolatie gebruikt worden). Deze opbouw van de wanden is een methode om een luchtdichte woning aan de binnenzijde te creëren en aan de buitenkant een damp open systeem. Dit zorgt ervoor dat het skelet volledig kan ademen en zo het aanwezig vocht af geeft aan de buiten omgeving. Dit maakt dat het een gezond leef klimaat creëert in de woning of bijbouw.

Op de andere sub pagina's kunt u meer informatie vinden omtrent de constructieve opbouw, isolatie en luchtdichting.
Graag geef ik u advies bij bouw of verbouw plannen en help hierbij mee om de juiste keuzes te maken die een project tot een goed einde brengen en daarnaast het gewenste resultaat oplevert.


Enkele partners en merken waar ik mee samen werk